Lesene fasade

Lesena fasada kot zaključni element poskrbi za lep in unikaten izgled zunanjosti objekta. Fasada na objektu je lahko v celoti iz lesa, odlično pa se ujame tudi v kombinaciji z drugimi materiali kot so pločevina, kamen, vlakno-cementne plošče, fasadni omet in steklo.

Lesene fasade se praviloma izdeluje iz bolj trdega lesa v največji meri iz sibirskega macesna. Posebnost macesna je da ni pravilo, da ga je potrebno dodatno zaščititi, saj les sčasoma oksidira ter se na ta način samozaščiti pred vremenskimi vplivi. V tem primeru les posivi, kar pa ne pomeni, da razpada. Pri pravilni vgradnji je taka fasada trajna. V primeru, da ne želimo hitrega sivenja fasade, les površinsko zaščitimo s primernim oljnim premazom in tako dalj časa ostane v prvotnem odtenku.

Uporabljajo se lahko tudi cenovno ugodnejše, mehke vrste lesa – smreka, jesen, bukev. Ta les se termično obdela, skuha. To pomeni, da se s tem uniči celična struktura lesa. Na ta način les postane “umeten material” in ne propada. Les je vedno potrebno ustrezno zaščititi.

 

Poglejte si...

Galerija fasad

Želite pomoč pri nakupu hiše?
Piši nam
© 2022 CI produkt d.o.o., Vse pravice pridržane.